Zamieszczone przez Pixon
Yeti poprawa wygłuszenia
Zwiń
X
-
Yeti poprawa wygłuszenia
Z racji,że Yeti od początku miało bardzo marnie grający Sound System zdecydowałem się na poprawę fabryki
obecne założenie jest takie iż całość fabrycznej instalacji Sound System + Columbus zostaje na pokładzie jak była
samo w sobie gra to całkiem przyzwoicie, problemem była jakość złożenia powodująca rezonanse oraz - co było najbardziej dotkliwe -obijanie się głośników średniotonowych o blachę w drzwiach przednich jak też całkowite trzeszczenie całości powłok drzwi tylnych
pierwsza decyzja to poprawa tylko samych drzwi jednakże sprawy potoczyły się troszeczkę dalej i ostatecznie stanęło na wygłuszeniu całości
więcej zdjęć
oryginalnie między blachą drzwi a plastikowym poszyciem (boczkiem) nie występuje żaden materiał tłumiący
niestety sam tego nie robię a mogła by to być przednia zabawa, całość żmudnej pracy to user CASKP
w miarę postępów uzupełnię wątek
-
-
zdjęcia na ta chwilę przedstawiają wnętrze przed oklejaniem
Zamieszczone przez andrzej111co tam dałeś na nadkola?
Zamieszczone przez andrzej111Czy GMS'em udało Ci się usunąć trzeszczenie tapicerki tylnych drzwi?
drzwi już są zrobione
tam nawet jakby "agrowłókninę" ;-) włozył to by było lepiej bo oryginalnie nie ma nic pomiędzy plastikowym poszyciem drzwi a blachą
Komentarz
-
-
całkowicie inaczej, bardziej "miękko" przenoszą się wibracje silnika i całego napędu na karoserię, jest to bardziej miły dźwięk, nie przeszywa już wszystkich w środku
zmieniło się także "wybieranie" nierówności przez zawieszenie, jest przyjemnie dla ucha
prawie nie słychać pracy silników podnoszenia opuszczania okien, jest to tylko pomruk z wyraźnym dźwiękiem przesuwającej się szyby po prowadnicy - miły dla ucha (przypomina mi Forda Scorpio 20 lat temu lub Mondeo Ghia jakieś 10 lat temu :-) )
zresztą całość pracy wytłumienia wewnątrz przypomina właśnie wspomnianego Forda Scorpio, teraz do pełni szczęścia trzeba się będzie zająć deska rozdzielczą
SoundSystem - największa zaletą jest fakt, że w końcu mogę go posłuchać wcześniej była to bardziej aria rezonansów boczków drzwi i metalu, gra to całkiem znośnie
Komentarz
-
-
Nad wytłumieniem ??[center:f683551993]>>- CAR AUDIO SYSTEM -<<
****** > www.audiocar.pl < ******
Wyprzedaż Sprzętu Car Audio po cenach HURTOWYCH - Zainteresowani - Pytać ;] [/center:f683551993]
Komentarz
-
-
Jak widać jest troche roboty[center:f683551993]>>- CAR AUDIO SYSTEM -<<
Wyprzedaż Sprzętu Car Audio po cenach HURTOWYCH - Zainteresowani - Pytać ;] [/center:f683551993]
Komentarz
-
-
Puknij na PW[center:f683551993]>>- CAR AUDIO SYSTEM -<<
Komentarz
-
-
dzisiaj zrobiłbym tak na podłogę Dynamat Extrem na drzwi tak jak jest czyli Superlite
na tyle na ile wyszukałem informacje Superlite jest około 30% lżejszy od Extrem
na samą podłogę nie poszło aż tak dużo maty (tylko 1 klejenie w przeciwieństwie do drzwi)
z wyliczeń wynika, ze waga mat Dynamat użytych to jakieś 15-16 kg, gdyby na podłogę użyto Extrem zamiast Superlite waga wzrosłaby o 2,5-3,5 kg co i tak było by do "strawienia" bo wg. mojego założenia nie chciałem przekroczyć 30 kg
u mnie w dieslu efekt tłumienia drgań rozchodzących się po "stali" od silnika jest widoczny
aż mnie korci żeby poeksperymentować ze ścianą grodziową i nadkolami kół z przodu
Komentarz
-
-
Jeśli będzie trzeba - ściągniemy dechę i osprzęt[center:f683551993]>>- CAR AUDIO SYSTEM -<<
Komentarz
-
-
Rodzice kupili 3 miesiące temu yeti i z rękom na sercu nie słyszałem żadnych rezonansów czy tez innych niepożądanych dźwięków. Pytanie czy poprawili wygłuszenie czy tez w twoim nie dali kompletnego wyluszenia :P Swoja droga kiedyś fabie wygłuszałem taśmą dekarską i zdało egzaminBiały klekot
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez fireKonkretnie wycie podczas prędkości 100 - 120?
Skoda pod względem wygłuszenia to tandeta w środku cały czas było słychać jakieś wycia do tego w połączeniu z drganiami przenoszonymi od silnika
auto przed wygłuszeniem było bardzo głośnie i przez to męczące w ruchu autostradowym
teraz zrobiło się dużo ciszej
a jednym z głównych dźwięków przy 120 km/h jest świst (lekki gwizd) lusterka zewnętrznego, ostatnio mi żona zwróciła uwagę, że głośno pracują wycieraczki przedniej szyby prawda jest taka, że teraz ich pracę wyraźnie słychać ;-)
zrobienie tego wygłuszenia to zdecydowanie najlepiej wydane pieniądze na to auto
tylko dzięki temu się go nie pozbyłem bo 15-20 godzinna jazda autostradą była udręką
pod tym względem to teraz inne auto
Komentarz
-
-
ketivv,
No właśnie Yeti jest dość głośnym samochodem.
Trochę jestem między młotkiem a kowadłem.
Kupiłem moje yeti w marcu na zimowych oponach i wtedy sądziłem że głośne zachowanie się elementów napędowych to wina tylko i wyłącznie opon. I po prostu nie zwracałem na te szczegóły uwagi. Po zmianie na letnie opony coś mi przestało pasować i rozpocząłem poszukiwania problemu a raczej jego rozwiązania.
Przejechałem się yeti sąsiada 1.8 tsi i wydaje mi się że jest jakby lepiej. Jego yeti jest dopasione maksymalnie w co się tylko da, więc może lepiej też wygłuszone, do tego to benzyna - inny silnik wydech itd - po za tym przejażdżka była krótka.
Być może problemem w moim przypadku nie jest napęd czy łożyska czy piasty itd tylko zbyt wygórowane oczekiwania co do komfortu jazdy tym autem.
Zastanawiam się teraz nad tym co napisałeś. Drzwi pod car audio już zrobiłem bo mi nie pasowało jak gra oryginał po za tym mam wersję SIEKIERA że nawet głośników z tyłu nie było, więc dołożyłem i wygłuszyłem drzwi ( firma BASSER ) też się znają na robocie. Kolejnym etapem miał być kufer ale postanowiłem że poczekam aż się nie uporam z moim problemem ale teraz może zainwestuję w dalsze wygłuszenie mojego yeti.
Co myślisz? Ogólnie zgadzam się z tym co napisałeś jazda yeti na dłuższych dystansach i zamknięcie się szczelnie w środku plus nawiew na I bieg i wyłączenie radia równa się ból głowy :!:andre
Komentarz
-
Komentarz